SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
Tlačové správy / Víťazom Stropkovskej hudobnej ligy sa stala prešovská Atlantida

Víťazom Stropkovskej hudobnej ligy sa stala prešovská Atlantida

Stropkov, 04.02.2009 - Stropkovská hudobná liga spoznala v piatok svojich víťazov. Vo vypredanej divadelnej sále Mesta Stropkov sa predstavili Nuda Corpora, The Illusions Trio, Metal Cranium, Suprafon, Atlantída, Power of Flower, Waterfall a Ravenclaw, ktorých vystúpenia hodnotila porota v zložení predseda Vlado Michal a členovia Pavol Prokopovič, Peter Schlosser, Juraj Topor, Vilo Gutray, Zoli Sallai, Andy Ďurica, Robo Šimko, Martin „Lynch“ Mihalčin, Rišo Rusnák, Vlado „Randy“ Gnepa, Filip Lenárth a Peter Derencsenyi.

Zloženie finálovej osmičky ponúklo pestrú kombináciu žánrov cez jazz, blues rock, pop rock až po metalové variácie. Tretie miesto sa porota rozhodla udeliť kapele Ravenclaw z Košíc, korunným princom sa stal domáci Suprafon a z víťazstva sa mohla tešiť prešovská Atlantida. „Víťazstvo na Stropkovskej hudobnej lige nás, samozrejme, veľmi teší a vážime si ho, pretože o ňom rozhodla trinásťčlenná porota, ktorá sa pohybuje v rôznych hudobných žánroch. Zároveň sme radi, že rovnako ako počas základného kola, aj na finále prišlo veľa ľudí a pomohli vytvoriť výbornú atmosféru. Tento úspech vnímame ako ďalšiu motiváciu, ktorá nás bude ťahať dopredu a nedovolí nám zaspať na vavrínoch. Dúfame, že sa nám podarí preraziť do médií a naša hudba sa chytí,“ uviedol po vyhlásení výsledkov spevák a gitarista Atlantidy Peter Vyslocký.

Víťaz SHL získa právo nahrať album v profesionálnom štúdiu a natočiť profesionálny videoklip. V rámci koncertných možností bude pozvaný ako hosť hlavného programu jubilejného 15. ročníka Stropkovského obnoveného jarmoku a tiež si zahrá na aprílovom koncerte Tublatanky v Stropkove. V diskusiách venovaných SHL sa v súvislosti s Atlantídou objavovali najčastejšie prirovnania práve k Tublatanke, čomu sa šestica Prešovčanov nebráni. „V prvom rade je to pre nás pocta a česť, keď nás prirovnávajú k legende slovenskej rockovej hudby. Snažíme sa hrať klasický rock, o ktorom niektorí tvrdia, že zo scény mizne, ale podľa nás to nie je pravda. Na koncertoch a festivaloch sa ľudia vždy bavia najviac práve na rockových kapelách, ktoré majú v publiku najväčšiu podporu. V každom prípade, pokiaľ by sa ľudom rock nepáčil, nepočúvali by ho a nechodili by na koncerty rockových kapiel,“ uzavrel túto tému P. Vyslocký.

Keďže pozvanie do poroty prijali aj Juraj Topor a Peter Schlosser z Tublatanky, mala Atlantida príležitosť ukázať svoje rockové umenie priamo pre ich zrakmi. O tom, že víťaz tretieho ročníka SHL zaujal, nesvedčí len konečné umiestnenie, ale tiež slová uznania od J. Topora. „Prvé dve kapely som mal napísané po siedmom interpretovi s tým, že tretie miesto som doplnil a vyšlo mi to na sto percent. Atlantída si ma nezískala preto, lebo ju chcem prirovnávať k Tublatanke, ale boli osobití, melodickí, mali veľmi dobrý zvuk a vypracované vokály. Po koncerte som zašiel za každou kapelou, ktorá mi stála za to a povedal som im moje postrehy. S Atlantídou sme sa bavili aj o negatívach, no práve im som zhrnul najviac pozitív. Páčilo sa mi ako hrali s chuťou a čo je dôležité, udržali si nadhľad. Objavili sa i maličké chybičky, no nie muzikantského, ale skôr imidžového charakteru ako je napr. rozostavenie na pódiu. Toto sa dá bez problémov vyriešiť a chlapci na to určite prídu aj sami bez mojich upozornení. Platí však, že keď som ich počul, určil som si ich za jednoznačných víťazov,“ vysvetľoval J. Topor.

Hoci tridsiatka kapiel ponúkla široké spektrum vlastných hudobných variácií, môžeme konštatovať, že celá súťaž mala rockovú linku. Túto skutočnosť ocenil aj J. Topor z Tublatanky: „Sme milo prekvapení úrovňou finále, počtom kapiel a samotnou organizáciou celej súťaže. Nečakali sme a ani netušili, že niečo také môže na Slovensku existovať. Teší nás, že rocková muzika stále žije, pričom aj v Tublatanke tvrdíme, že najväčší rockeri sú na práve východe Slovenska. Keď komunikujeme s organizátormi festivalov, dominantou pre nich je, aby sme hrali na východe, kde je naozaj najvernejšie rockové publikum.“

Stropkovská hudobná liga uzavrela v piatok svoju tretiu sériu. V šiestich základných kolách sa predstavilo 30 kapiel z celého Slovenska. Do finále postúpila najlepšia osmička, ktorá nesklamala, práve naopak vo viacerých prípadoch latku kvality ešte posunula vyššie. O úrovni súťaže svedčia aj diskusné príspevky na internetovom fóre, kde sa rozprúdila polemika, či všetci finalisti spĺňajú kritéria neprofesionálnej skupiny. „Myslím si, že súťaž je výborná, čo dokazuje počet prihlásených kapiel a aj úroveň samotného finálového kola. Prvou cenou je možnosť nahrať štúdiový album a práve možnosť pracovať v štúdiu má pre každú kapelu podstatný význam, navyše ako bonus je pripravený natočenie videoklipu. Ako plus treba vnímať tiež to, že všetci finalisti mali možnosť zahrať si na veľkej aparatúre pred vypredaným hľadiskom. V skúšobni vie byť hudobníkom každý, ale keď sa treba postaviť na pódium, zahrať a zaujať, je to už často o niečom inom,“ zhrnul svoje dojmy basgitarista No Name Vilo Gutray.

Imrich Makó

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel