SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
Po Prahe zvíťazili LANDFIL aj vo finále Stropkovskej hudobnej ligy
Tlačové správy / Po Prahe zvíťazili LANDFIL aj vo finále Stropkovskej hudobnej ligy

Po Prahe zvíťazili LANDFIL aj vo finále Stropkovskej hudobnej ligy

STROPKOV (03.02.2013) Stropkovská hudobná liga vyvrcholila piatkovým finále, do ktorého získala nomináciu šestica interpretov – yelllowe, The Cardinals, LANDFIL, Papyllon, Juraj Tauber a noXcuse. V Divadelnej sále mesta Stropkov mal každý z nich k dispozícii polhodinu hracieho času, aby svojim vystúpením oslovil odbornú porotu na čele s čestným predsedom Mirom Táslerom.

Po viac ako štvorhodinovom hudobnom maratóne, v ktorom ako hostia vystúpili domáci Fantasy a víťaz 4. ročníka Matúš Ciger s novou zostavou Mofokiller, rozdali organizátori ceny najskôr v individuálnych kategóriách. Ocenenie za Muzikantské srdce si odniesol Jaroslav Geci (Yelllowe), Najlepším mladým interpretom sa stal bubeník Ján Gdovec (Breaking the Silence), za Najlepšieho muzikanta bol vyhlásený Juraj Tauber a honor Najlepšej speváčky získala Ivana Kovačicová (Landfil). „Nikdy som nenavštevovala hodiny spevu, vždy som si spievala doma iba sama pre seba, o to viac som teraz prekvapená,“ usmievala sa I. Kovačicová.

Celkovým víťazom 5. ročníka Stropkovskej hudobnej ligy sa stala kapela LANDFIL. Pripomenieme, že partia z Trnavy vyhrala tiež Skuteční ligu v Prahe a v priebehu niekoľkých mesiacov sa jej dostalo dvojnásobného uznania nielen doma, ale aj v Česku. „Do Stropkova som prišiel s očakávaním, že si nájdem niekoho na festival a v tomto prípade som možno našiel kapelu nielen na festival... Príjemne ma prekvapila predovšetkým speváčka Ivana, ktorá spieva veľmi dobre a hoci ako celok majú nezávislé undergroundové cítenie, môžu v našom šoubiznise do istej miery namútiť vodu. Od čias, keď sme začínali s IMT Smile, totiž platí stále to isté. Ak kapela na sebe maká, má šancu niečo dosiahnuť. V tejto chvíli nie je podstatné, či budú slávni alebo budú koncertovať v kluboch, každopádne priestor presadiť sa tu je. Všetko však závisí iba od nich, aké majú očakávania, ako budú pracovať, prezentovať sa...,“ uviedol Miro Tásler.

LANDFIL ako kapela nevznikli prvoplánovo. Ich príbeh sa začína pri posedení pri ohni, kde si I. Kovačicová a gitarista J. Bednárik povedali, že by mohlo mať zmysel vyskúšať si muzicírovanie v kapele so všetkým, čo k tomu patrí. Ako zdôraznili, hudba je súčasťou ich životov, v ktorých im pomáha spájať ľudí, kreativitu a zábavu dohromady. Možnosť robiť muziku berú ako dar aj pre to, že v pesničkách im dovoľuje povedať to, čo inak vysloviť nevedia. „Za nás všetkých môžem povedať, že sme veľmi šťastní, lebo hudba nás napĺňa a život bez nej si nevieme predstaviť. O to viac som rada, že existujú súťaže, ktoré dajú možnosť prezentovať sa mladým kapelám s ich vlastnou tvorbou. Inklinujeme skôr k alternatíve a z rôznych štýlov si vyberáme, čo nás najviac oslovuje. Pri skladaní je pre nás najdôležitejšie vytvoriť song, ktorý ide priamo od srdca, žiadne pózy, prázdne slová a naučené akordy,“ vysvetľovala I. Kovačicová.

Za účasťou LANDFIL v Stropkovskej hudobnej lige treba hľadať Juraja Taubera. V roku 2012 sa vo finále predstavil so skupinou Ranné toporenie a domov si vtedy odniesol cenu za 3. miesto. Po dvoch rokoch si zo Stropkova viezol hneď dve ceny – Najlepší muzikant a Sympatie divákov. „Minule som nad tým rozmýšľal, že keď ma napadne pesnička, urobím ju za 2–3 hodiny. Hudba ide cezo mňa sama a ja si to užívam, či už pri skladaní alebo na koncertoch. V porovnaní s kapelou som dnes vystúpil s inými hudobníkmi, ktorí mi pomáhajú dávať mojim piesňam nový nádych. Spolupráca s Ďurom Adamom a Piotrom Trnkom ma mimoriadne baví, lebo sú to skvelí muzikanti,“ vysvetlil J. Tauber.

Imrich Makó, PR a produkčný manažér
Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Tomáš Puškáš

Výsledky

Kompletné výsledky 5. ročníka SHL nájdete v sekcii Finále - výsledky a ceny

Video záznam

Záznam jednotlivých vystúpení z live prenosu na Upstream SHL 2013

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel